Otomatik Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir?
Genelde motor kompartmanında aynı motor yağı kontrol çubuğu gibi şanzıman yağı kontrol çubuğu da bulunur. Bu çubuk şanzımanın üstündedir. Motor yağ kontrol çubuğu ile ayrı renkte olur. Mesela birisi sarı ise diğeri turuncudur. Bu çubuktan şanzıman yağının seviyesini kontrol edebilirsiniz. Motor yağ çubuğundan farklı olarak min-max yani en az en çok seviye çentiği ya da işareti yerine otomatik şanzıman yağ kontrol çubuğundan hot-colt yani soğuk ve sıcak işaretleri olur. Yani araca şanzıman soğuk iken baktığınızda yağ colt seviyesinde, sıcak iken baktığınızda hot seviyesinde olmalıdır. Bu seviyelerin altı ya da üstü şanzımanın çalışmasını etkileyecektir.
Otomatik Şanzıman Yağı Eksik Olursa Ne olur?
Olası yağ kaçaklarından ötürü böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızın kavraması gecikecektir. Yani gaza bastığınızda araç gitmemeye başlar, vites değişimleri sarsıntılı biçimde olur. Manuel bir araçta baskı balatanın bitmesi gibi düşünün. Bu haldeyken aracı kullanmayın, şanzıman içindeki lameller normalde yağın içinde çalışan ve neredeyse ömürlük, aşınıp bozulmayan parçalardır. Bu parçalar yağsız kaldığı zaman aşınıp bozulacaktır. Durup dururken, basit bir yağ eksikliğinden şanzıman revizyonuna gitmek istemezsiniz. Bu durumda kaçak çok değilse yağı tamamlayıp en yakın otomatik şanzımancıya gidin, kaçağın boyutundan emin değilseniz çekici çağırın.
Otomatik Şanzıman Yağı Fazla Olursa Ne olur?
Fazla yağ şanzımanın içinde gereksiz basınca neden olur ve basınçla çalışan parçaların üstünde fazla direnç oluşmasına neden olur.
Otomatik Şanzıman Yağı Kaç Kilometrede Bir Değişir?
Bunun cevabı için araınızın kullanma kılavuzuna bakın ya da servise danışın. Ama yine de genel bir cevap verirsek fikir vermesi açısından 60 ile 90 bin kilometreler arasında pek çok markada bakım kılavuzlarında değişim gösteriliyor. Eğer 2. el bir araç satın aldıysanız ve en son değişimi bilmiyorsanız değiştirmenizi tavsiye ederiz.
Otomatik Şanzıman Yağı Değişmezse Ne olur?
Zamanla şanzıman içindeki yağ metal talaşlarından dolayı kirli bir hal alacak bu da şanzıman içindeki parçaların aşınmasını hızlandıracaktır. Ayrıca devamlı ısınıp soğuyan, basıncı artıp azalan yağlarda viskozite değişimleri olabilir. Bu da aracınızda sarsıntılı vites değişimleri gibi konforu etkileyen davranışlara neden olabilir.
Otomatik Şanzıman Yağı Değişimi
Otomatik Şanzıman yağı nasıl değiştirilir? bu konu hakkında en çok tevatür bulunan konular arasındadır. Genelde yağ boşaltılıp, yenisi konularak biraz kullanma ve tekrar boşaltıp yenisi konulma gibi yöntemler kullanılıyor. Bir makine ile içinden eskisi çekilip yenisi konuyor. Bu tür işlemler için tümden hatalı diyemeyiz ama eksik diyebiliriz. Bu tür yöntemlerde filtre değişmiyor ve mıknatıs temizlenmiyor. Otomatik şanzıman yağını sağlıklı şekilde değiştirmek bu iş çok uzun kilometre aralığında yapıldığı için önem arz eder. Peki en doğru değişimi nasıl yapmalısınız?
Eğer kendiniz yapacaksanız;
Aracı kriko yardımı ile kaldırın, aynı motor karteri gibi otomatik şanzıman karterini etrafındaki civataları sökerek çıkartın, bunu yaptığınızda yağın tamamı boşalacak. Karter içindeki filtreyi değiştirin ve karter kapağındaki mıknatısı temizleyin. Bu iki parça olası pislik ve demir talaşlarını tutmak içindir, bu işlemi yapmadan demir talaşlarını sadece yağ değiştirerek temizleyemezsiniz. Daha sonra karter contasını değiştirip karteri kapatın ve kitapçıkta tavsiye edilen türdeki şanzıman yağını uygun seviyeye kadar koyun. Otomatik şanzıman yağını değiştirmek bu kadar kolaydır.
Atco Otomatik Şanzıman Servisi – İstanbul Kartal: 0850 640 0685 – Dahili: 12 Atco Otomatik Şanzıman Servisi – İstanbul Levent: 0850 640 0685 – Dahili: 18 Atco Otomatik Şanzıman Servisi Ankara: 0850 640 0685 – Dahili: 21 Atco Otomatik Şanzıman Servisi İzmir: 0850 640 0685 – Dahili: 23