Ülkemizde araç kullanıcıları motor yağına önem verdikleri kadar şanzıman yağına önem vermezler. Genellikle şanzıman yağı kontrolü, çok uzun zaman geçmesine rağmen seyrek aralıklarla yapılmaktadır. Çoğu araçta ise şanzımandan sesler gelmeye başlayana kadar kontrol edilmez. Şüphesiz bunun birçok nedeni var.
Bu konumuzda şanzıman yağı biterse yada eksildiğinde ne olur, ne tip zararlar verir konusunda merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Öncelikle azalırsa ne olur daha sonra ise tamamen biterse ne olur bilgisini vereceğiz.
Şanzıman Yağı Eksilirse Ne Olur
Şanzıman yağı küçük eksilmeleri tolere edebilir. Motor yağının aksine yanmaya maruz kalmadığı için eksilmelere karşı motor yağına oranla daha dirençlidir diyebiliriz. Ortalama bir şanzıman üç litre kadar yağ alabilmektedir. Yine şanzımanın iç yapısında farklılıklar olabileceği için afaki olarak 1 litre kadar eksik yağı tolare edebilmektedir.
Burada bilinmesi gereken motor yağının aksine şanzımanda bir yağ pompası yoktur. İç kısmı , mekinazmanın kendi devinimi ile yağlanmaktadır. Bu sebeple yağın eksilmesi yağlama oranına direk olarak yansıyacaktır. Motor yağında durum farklıdır. Yağ azalsa bile yağ devinimi korunur. Şanzımanda yağ pompası olmadığı için eksilmelere , kaçaklara çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca düzenli periyodik bakımlarda yağ seviye kontrolü yapılması gerekmekte
Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur
Şanzıman yağının tamamen bitmesi, dişliler arasındaki yağlamanın tamamen durmasına ve bu nedenle sürtünmeye bağlı aşınmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şanzıman, devinimini akslara aktarırken içinde onlarca dişlisi ile sürekli hareket halindedir. Söz konusu yağlamanın kesilmesi, dişlililerin kitlenmesine ve dağılmasına neden olacaktır.
Araç kullanıcısı bu durumu vites geçişlerinde zorluklar, vites geçişlerinde ses ve cartlamalar, hareket halinde iken şanzımandan gelen uğultu sesi, ötme ve sarma sesi gibi sesler gelecektir.
Bu gibi durumlarda araç kullanılmaya devam edilmemeli motor kapatılarak araç servise götürülmelidir. Araç çekilerek değil, çekici ile servise gitmesi daha doğru olacaktır. Araç çekilir iken aks vasıtası ile şanzıman dişlileri dönmeye devam edecektir.
Şanzıman Bakımı